Οι Ομάδες Συνεργασίας είναι Ομάδες με ενήλικα μέλη, οι οποίες ιδρύονται σε Τοπικά Τμήματα και εντάσσονται στη δύναμή τους. Στο Τοπικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται από τον/την Αντιπρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, που είναι «Σύνδεσμος» και μέλος της Επιτροπής Ομάδας Συνεργασίας.

Ρόλος των Ομάδων Συνεργασίας

 • Η ηθική και οικονομική στήριξη του Τοπικού Οδηγισμού, μέσα από στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.
 • Η προσφορά υπηρεσίας στο πλαίσιο του Τοπικού Τμήματος.
 • Η προσωπική ανάπτυξη και η ψυχαγωγία των μελών της Ομάδας Συνεργασίας.
 • Η εξεύρεση, ενεργοποίηση και ένταξη στην Ομάδα Συνεργασίας ατόμων, που υπήρξαν στο παρελθόν μέλη του Οδηγισμού, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Μέλη Ομάδας Συνεργασίας – Υποχρεώσεις

 • Μέλη Ομάδας Συνεργασίας γίνονται άτομα που έχουν δώσει κατά το παρελθόν Οδηγική Υπόσχεση με οποιαδήποτε ιδιότητα.
 • Τα εν ενεργεία Στελέχη και μέλη των Τοπικών Συμβουλίων (πλην του/της Αντιπροέδρου/Συνδέσμου με την Ομάδα Συνεργασίας) δεν μπορούν να είναι μέλη της Ομάδας Συνεργασίας, για όσο διάστημα έχουν αυτήν την ιδιότητα και αντιστρόφως.
 • Τα μέλη των Ομάδων Συνεργασίας πληρώνουν την ετήσια συνδρομή τους στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τη «Διεθνή Φιλία» (ISGF) (International Scout and Guide Fellowship), στην οποία ανήκουν ως εκ λόγω της ιδιότητάς τους.

Διοίκηση των Ομάδων Συνεργασίας

 • Η Ομάδα Συνεργασίας διοικείται από Επιτροπή που αποτελείται από 5 έως 10 μέλη, ανάλογα με τη δύναμή της.
 • Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται από την Ομάδα με μυστική ψηφοφορία για 2 χρόνια, με δικαίωμα επανεκλογής για άλλα 3 χρόνια. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν δικαίωμα επανεκλογής για μία ακόμη πενταετία, αφού παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος από τη λήξη της πρώτης θητείας.
  Αρχαιρεσίες γίνονται υποχρεωτικά κάθε Ιούνιο για την ανάδειξη της νέας Επιτροπής, η οποία με μυστική ψηφοφορία εκλέγει Υπεύθυνη/ο, Βοηθό, Γραμματέα και Ταμία.

Οικονομικά Ομάδας Συνεργασίας-Διαχείριση

Η οικονομική διαχείριση ασκείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης

Τοπικών Τμημάτων-Ομάδων Συνεργασίας.

Πανελλήνιες Συναντήσεις

Οι ετήσιες Πανελλήνιες Συναντήσεις είναι για τα μέλη των Ομάδων Συνεργασίας η κορύφωση της Οδηγικής χρονιάς. Η συμμετοχή των Ομάδων Συνεργασίας στις Πανελλήνιες Συναντήσεις είναι πολύ σημαντική και ως θεσμός εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς. Οργανώνονται από μια ή περισσότερες Ομάδες Συνεργασίας, με την στήριξη του Τμήματος Συνεργασίας ή κατευθείαν από το Τμήμα.

Δίνεται η ευκαιρία σε Ομάδες από όλη την Ελλάδα να βρεθούν μαζί και να ψυχαγωγηθούν, να ενημερωθούν σε βάθος στα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Ομάδων, στο ρόλο και στις σχέσεις τους με τον Τοπικό Οδηγισμό, καθώς επίσης για την πορεία και τα προγράμματα του Οδηγισμού, να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν προτάσεις και να αξιολογήσουν τη δουλειά του Τμήματος Συνεργασίας και των Ομάδων.

‘Oλα τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση, διάλυση, διοίκηση και λειτουργία των Ομάδων Συνεργασίας, προβλέπονται στο Εγχειρίδιο Ομάδων Συνεργασίας (επισυνάπτεται το εγχειρίδιο).

Σήμερα λειτουργούν 46 Ομάδες Συνεργασίας στα παρακάτω Τοπικά Τμήματα:

ATTIKH: Αθήνα (1η Αθήνας-Αθήνα TT -Ζωγράφου-Ηλιούπολη-Ν.Φιλαδέλφεια-Αγ.Παρασκευή-Κηφισιά-Παπάγου-Φιλοθέη-Χαλάνδρι-Γλυφάδα-Θρακομακεδόνες-Κορωπί-Παιανία-Ελευσίνα-Μέγαρα

Β.&Ν.ΑΙΓΑΙΟ: Χίος- Ρόδος

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ: Ζάκυνθος-Κέρκυρα

ΚΡΗΤΗ: Αγ.Νικόλαος-Ηράκλειο Σητεία

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ιωάννινα-Πρέβεζα

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Βόλος-Καρδίτσα-Λάρισα-Τρίκαλα –Φάρσαλα

ΘΡΑΚΗ: Κομοτηνή-Ξάνθη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ(Ανατ.Κεντρ.Δυτ.): Δράμα-Καβάλα-Θεσσαλονίκη-Νάουσα-Κοζάνη-Φλώρινα

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καλαμάτα-Λουτράκι-Ξυλόκαστρο-Πάτρα-Σπάρτη-Τρίπολη

ΣΤΕΡΕΑ: Λαμία-Χαλκίδα