Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης εορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου από Οδηγούς σε όλο τον κόσμο. Είναι μια εορτή-φόρος τιμής στην Παγκόσμια Φιλία που μας ενώνει. Μια ευκαιρία για τους Οδηγούς να νιώσουν ότι είναι μέρος της Παγκόσμιας Οδηγικής Οργάνωσης, αλλά και να πάρουν θέση για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τους νέους όλου του κόσμου, μαζί με άλλους 10 εκατομμύρια Οδηγούς σε 150 χώρες.

Χρονολόγιο

Η ιδέα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχει μια ειδική ημέρα του χρόνου, αφιερωμένη στους Οδηγούς όλου του κόσμου, γεννήθηκε το 1926, στη διάρκεια του 4ου Παγκόσμιου Οδηγικού Συνεδρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, οι Οδηγοί όλου του κόσμου θα σκέφτονται ο ένας τον άλλον, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την εκτίμησή τους για την Οδηγική Οργάνωση και την Παγκόσμια Φιλία που μας ενώνουν. Η Ημέρα αυτή ονομάστηκε «Ημέρα Σκέψης».

Η ημερομηνία που επιλέχτηκε ήταν η 22α Φεβρουαρίου, καθώς ήταν τα γενέθλια του Λόρδου Baden Powel, ιδρυτή του Προσκοπισμού, αλλά και της Αρχιοδηγού, Olave Baden Powel.

Το 1932, στο 7ο Παγκόσμιο Οδηγικό Συνέδριο, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός κοινού ταμείου, στο οποίο οι Οδηγοί από όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να στείλουν μικρές εθελοντικές εισφορές ως «δώρο γενεθλίων», για να βοηθήσουν την παγκόσμια Οδηγική κίνηση.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999, αποφασίστηκε η αλλαγή του ονόματος από «Ημέρα Σκέψης» σε «Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης», ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διεθνείς διαστάσεις αυτής της ημέρας.

Παγκόσμια Επίδραση και Πακέτο Ημέρας Σκέψης

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης συνδέεται με ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο και την Παγκόσμια Οδηγική Οργάνωση, ενθαρρύνοντας τους Οδηγούς παγκοσμίως να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους για να φέρουν μια θετική αλλαγή στους ίδιους και στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, από το 2009 έως το 2015, η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης ήταν αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό θέμα, το οποίο συσχετιζόταν με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο, οι Οδηγοί όλων των ηλικιών μπορούν να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν, να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο.

Η ανάλυση του θέματος της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, όπως και οι προτεινόμενες δραστηριότητες για κάθε χρονιά, αποστέλλονται από τη Παγκόσμια Οδηγική Οργάνωση (WAGGGS) και μεταφράζονται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τις ομάδες σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε θέμα Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης έχει διάρκεια όλη τη χρονιά και οι Οδηγοί μπορούν να κερδίσουν ένα πτυχίο Ημέρας Σκέψης οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν ολοκληρώσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εκάστοτε θέμα.

Βρείτε το φετινό Πακέτο Ημέρας Σκέψης και τα παλαιότερα θέματα εδώ.

Εισφορά Ημέρας Σκέψης

Κατά τη διάρκεια του 7ου Παγκόσμιου Οδηγικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία το 1932, επισημάνθηκε ότι στα γενέθλια είναι συνηθισμένο το να δίνουμε δώρα. Έτσι, δημιουργήθηκε το Ταμείο Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, όπου οι Οδηγοί μπορούν να δείχνουν την εκτίμησή τους προς το έργο της Παγκόσμιας Οργάνωσης και να υποστηρίξουν τον Οδηγισμό σε όλο τον κόσμο με μια εθελοντική εισφορά.

Οι δωρεές υποστηρίζουν τον Παγκόσμιο Οδηγισμό με διάφορους τρόπους:

  • ενισχύουν τις δράσεις των Οργανώσεων-Μελών σε όλο τον κόσμο
  • εξασφαλίζουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης
  • στηρίζουν τους Οδηγούς να αναπτύξουν προσόντα ηγεσίας και συνηγορίας
  • συνεισφέρουν στη δυνατότητα εξάπλωσης της Οργάνωσης σε όλο τον κόσμο.

Οι εισφορές πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και αποστέλλονται στο Ταμείο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης της WAGGGS. Μπορείτε να καταθέσετε και εσείς τη δική σας συνδρομή στον λογαριασμό του ΣΕΟ στην Alpha Bank 120 00 2002002544, με την υπόδειξη Εισφορά Ημέρας Σκέψης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ταμείο της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης και για την Εισφορά Ημέρας Σκέψης μπορείτε να βρείτε εδώ.