Κατασκηνώσεις

Ίσως μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες στο εξωτερικό είναι αυτή μιας κατασκήνωσης, με Οδηγούς από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τον ίδιο κώδικα αξιών με εμάς. Οδηγικές γνωριμίες από ξένες χώρες, ανταλλαγές ιδεών, ανάπτυξη διεθνούς φιλίας!. Συναισθήματα που γεμίζουν την καρδιά και ενσαρκώνουν την αρχή του σεβασμού προς τον άνθρωπο, την αλληλεπίδραση και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις εκφάνσεις, το άνοιγμα προς κάθε φυλή και θρησκεία, τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Έμπειροι Αρχηγοί ηγούνται των ελληνικών αποστολών και βρίσκονται δίπλα στα μέλη που δηλώνουν συμμετοχή, κι αυτό σε κάθε βήμα, από την προετοιμασία μέχρι το ταξίδι της επιστροφής.

Το πρόγραμμα των Οδηγικών κατασκηνώσεων στο εξωτερικό είναι πλούσιο σε δραστηριότητες στη φύση, διαδραστικά εργαστήρια, εκδρομές και διεθνείς βραδιές. Στις κατασκηνώσεις του εξωτερικού ζούμε στιγμές που διευρύνουν τον νου και χαράσσονται στην ψυχή, συντροφεύοντάς μας μια ζωή!

Κάθε χρόνο, το Τμ. Διεθνών Σχέσεων επεξεργάζεται τις προσκλήσεις κατασκηνώσεων εξωτερικού που λαμβάνει από τις ξένες Οδηγικές οργανώσεις και μετά από σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ., ανακοινώνει στις Ομάδες τις εγκεκριμένες κατασκηνώσεις.

Όλα τα έντυπα για τις κατασκηνώσεις εξωτερικού που θα χρειαστείτε (δήλωση συμμετοχής, πιστοποιητικό υγείας), αλλά και τον Κανονισμό Ταξιδίων, μπορείτε να τα κατεβάσετε από τα Χρήσιμα Αρχεία του Τμ. Διεθνών Σχέσεων.

Φωτογραφικό Υλικό

Μια γεύση από παλαιότερες ή επερχόμενες κατασκηνώσεις, για μεμονωμένους ενδιαφερόμενους αλλά και ομάδες:

Σεμινάρια

Σεμινάρια διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο από την WAGGGS, όσο και από την Europe Region, και ποικίλουν τόσο στη θεματολογία, όσο και στη χρονική διάρκεια. Δύο από δημοφιλέστερα σεμινάρια της WAGGGS είναι το Juliete Low Seminar (JLS) και το Hellen Storrow Seminar, ενώ της Ευρωπαϊκής περιοχής είναι το Academy.

Julliete Low Seminar

Το Juliette Low Seminar (JLS) είναι το κορυφαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων της WAGGGS για νέους και νέες. Η κάθε συνάντηση παρέχει στους συμμετέχοντες περιπέτεια, πολιτιστικές εμπειρίες και την ευκαιρία να κάνουν φίλους για μια ζωή.

Από το 2019 και μετά:

  • Έως 1000 θέσεις συμμετεχόντων/-ουσών προσφέρθηκαν σε Οργανώσεις Οδηγών και Προσκόπων, σε σύγκριση με 60 θέσεις τα προηγούμενα χρόνια.
  • Αντί για την υλοποίηση έργων μετά το τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες/-ουσες εκπαιδεύτηκαν για να φέρουν εις πέρας μια προσαρμοσμένη έκδοση ενός μόνο έργου: το 100 Girls Project.
  • Το εύρος ηλικίας των συμμετεχόντων επεκτάθηκε κατά τέσσερα χρόνια, για να συμπεριλάβει μέλη ηλικίας 18 – 32 ετών.
  • Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε κάθε περιοχή της WAGGGS στα Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Μανδαρινικά, Ισπανικά, Σουαχίλι ή Ταϊλανδικά.

Λόγω COVID-19 δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα γίνει το επόμενο JLS.

Διαβάστε περισσότερα στις Εμπειρίες για παλαιές συμμετοχές.

Hellen Storrow Seminar

Από το 1986, το σεμινάριο Helen Storrow έχει συγκεντρώσει ομάδες Οδηγών στην καρδιά των Ελβετικών Άλπεων, για να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, να ζήσουν περιπέτειες και να δημιουργήσουν ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο έργο για να επιδράσουν στην τοπική τους κοινότητα.

Αυτή η ετήσια Διεθνής Συνάντηση είναι μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, καθώς επικεντρώνεται σ’ ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα στη σύγχρονη κοινωνία —την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

35-40 συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην Ελβετία για ένα επταήμερο σεμινάριο περιπέτειας και πρακτικής ηγεσίας. Το σεμινάριο διερευνά τα περιβαλλοντικά ζητήματα του σήμερα, εστιάζει σε τρόπους ευαισθητοποίησης και χρήσης πρακτικών δεξιοτήτων για τη δημιουργία βιώσιμων αλλαγών.

Το νέο μοντέλο

Εκτός από το σεμινάριο στο Our Chalet, πλέον έως και 20 ομάδες από όλο τον κόσμο αλληλεπιδρούν και παρακολουθούν συνεδρίες σχεδόν μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων, τηλεδιάσκεψης και διαδικτυακής πλατφόρμας κοινής χρήσης. Οι ομάδες, γνωστές ως pop-ups, συνδέονται μεταξύ τους με το κύριο σεμινάριο και ακολουθούν μια προσαρμοσμένη έκδοση του προγράμματός του. H μορφή των pop-up σεμιναρίων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και σε οποιαδήποτε γλώσσα. Κάθε χρόνο, περίπου 500 Οδηγοί συμμετέχουν στα Helen Storrow Pop-Up σεμινάρια.

Academy

Το Academy είναι ένα μοναδικό σεμινάριο, το οποίο προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση και δικτύωση, σε Στελέχη που ασχολούνται με καίρια ζητήματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Προσκόπων στην Ευρωπαϊκή περιοχή και συνδιοργανώνεται από την WAGGGS & την WOSM.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Στελέχη ή και μέλη με άλλες ιδιότητες, που έχουν ενεργή και δυναμική παρουσία στην εθνική τους Οργάνωση, και τα καλεί να δουλέψουν σε διάφορα επίπεδα και ρόλους, προσκαλώντας τα ως απλούς συμμετέχοντες/-ουσες σε ομάδες εργασίας (working groups) ή, ανάλογα με τις γνώσεις τους, ακόμα και ως συντονιστές ομάδων. Οι συμμετέχοντες/-ουσες μπορούν να επιλέξουν το δικό τους «μονοπάτι μάθησης» βασισμένο τόσο στις προτιμήσεις τους, όσο και στις ανάγκες της Οργάνωσης, μέσω της οποίας συμμετέχουν και την οποία εκπροσωπούν.

Αν σε ενδιαφέρει να συμμετάσχεις σε Σεμινάριο συνδιοργάνωσης Οδηγών και Προσκόπων, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διεθνή Πτυχία

Τα Διεθνή Πτυχία είναι τα Πτυχία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους του ΣΕΟ να διευρύνουν περαιτέρω τους ορίζοντές τους και να δουλέψουν σε θέματα που αφορούν τον Οδηγισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα σήματα των Πτυχίων διατίθενται από το Τμ. Διεθνών, αφού πρώτα αποσταλεί μια σύντομη αξιολόγηση της σχετικής δουλειάς σε αυτά.

Food security and climate change Challenge Badge

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών WAGGGS και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων FAO, δημιούργησαν το νέο αυτό Πτυχίο με  σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους νέους ανθρώπους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης τροφίμων καθώς και να τους εμπνεύσουν ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά.

Δείτε τις δραστηριότητες του Πτυχίου “Food Security and Climate Change Challenge Badge

Olympia Badge

To Olympia Badge σχεδιάστηκε αρχικά από το ΣΕΟ το 2004, για τον εορτασμό της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, 108 χρόνια από τη διοργάνωση των πρώτων Σύγχρονων Αγώνων. Στόχος του ήταν να υπενθυμίσει την αρχική ιδέα της διοργάνωσης των αγώνων, που δεν είναι άλλη από την παγκόσμια ιδέα της φιλίας, της συναδέλφωσης και της ειρήνης μεταξύ των λαών του κόσμου. Σήμερα, αποτελεί ένα μοναδικό Διεθνές Πτυχίo.

Olympia Badge English

OLYMPIA BADGE 2020 ACTIVITY PACK

GAT Badge

Εκδηλώσεις & Events

Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών έχει 5 Παγκόσμια κέντρα, τα οποία διοργανώνουν δικές τους δράσεις και μας καλούν να τα επισκεφθούμε.

Αν και το 2021 τα Παγκόσμια Οδηγικά Κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, έρχονται κοντά μας εικονικά!

Μας προσκαλούν σε μια εικονική περιπέτεια σε όλο τον κόσμο καθώς τα εξερευνούμε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνδεθούμε με Οδηγούς από ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της WAGGGS.