Το Αρχηγείο ενός Σμήνους αποτελείται από τον/την Αρχηγό (το Σοφό Πουλί, ηλικίας 19 ετών και άνω), τον/την Υπαρχηγό (το Γοργό Πουλί, από 18 ετών και άνω) και τους/τις Βοηθούς (τα Γαλάζια Πουλιά, άτομα ηλικίας τουλάχιστον 17 ετών).

Όλα τα Στελέχη του Κλάδου Πουλιών είναι ειδικά εκπαιδευμένα και γνωρίζουν την Οδηγική Ιδεολογία. Είναι τα άτομα που θα μυήσουν τα παιδιά ηλικίας 7-11 ετών στα μυστικά και τη «μαγεία» του Σμήνους. Τα Στελέχη:

  • δίνουν την ευκαιρία στα Πουλιά να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δράσεις που θέλουν να υλοποιήσει το Σμήνος.
  • καλλιεργούν την ενσυναίσθηση.
  • μαθαίνουν στα Πουλιά να ακούνε και να σέβονται τη γνώμη των άλλων, να υπακούουν σε κανόνες.
  • βοηθούν τα Πουλιά να αναπτυχθούν ψυχικά και πνευματικά, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να γνωρίσουν τις ικανότητές τους μέσα από την εναλλαγή ποικίλων δραστηριοτήτων σε κάθε συνάντηση του Σμήνους.
  • μαθαίνουν στα Πουλιά να κάνουν τρόπο ζωής τις αξίες του Οδηγισμού.

Αν έχεις όρεξη, υπομονή, φαντασία, δημιουργικότητα, σ’ αρέσει η εφευρετικότητα των μικρών παιδιών, η περιέργειά τους να γνωρίσουν τον κόσμο και ανυπομονείς για περιπέτειες, τότε φόρα το πιο πλατύ χαμόγελό σου, γιατί η ζωή στο Σμήνος σε περιμένει, για να ταξιδέψεις σε απομακρυσμένα δάση και να γνωρίσεις άλλα Σμήνη, να προσπαθήσεις υπεύθυνα να θέσεις τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο και κυρίως να «δώσεις χέρι» μαζί με άλλα Πουλιά… στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στη φύση!