Εμείς, τα Πουλιά, παιδιά ηλικίας 7-11 ετών επιλέγουμε να διοχετεύουμε την ενέργειά μας δημιουργώντας κάθε εβδομάδα στο Σμήνος και κάνοντας τα όνειρά μας πραγματικότητα, για να φτιάξουμε τον κόσμο που θέλουμε! Με τη βοήθεια του Σοφού, του Γοργού και του Γαλάζιου Πουλιού, δηλαδή του Αρχηγείου μας, θέτουμε στόχους, προτείνουμε δράσεις, συζητάμε και καταλήγουμε στις δράσεις που θα υλοποιήσουμε βάσει των στόχων, προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε τις δράσεις, αξιολογούμε τον αντίκτυπο κάθε δράσης στην κοινωνία και δημιουργούμε ανοίγοντας τα φτερά μας για ολοένα και πιο μακρινά ταξίδια!

Με τον ερχομό μας στο Σμήνος, εντασσόμαστε σε μια Φωλιά. Η Φωλιά είναι μικρή ομάδα Πουλιών, η οποία συζητά, αποφασίζει, δημιουργεί και παρουσιάζει τις ιδέες της στο Σμήνος. Μέσα στη Φωλιά κάθε Πουλί έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί, να νιώσει ότι ανήκει, να δημιουργήσει, να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να γίνει υπεύθυνο αναλαμβάνοντας μία από τις υπευθυνότητες της Φωλιάς του˙ υπεύθυνος για το βιβλίο παιχνιδιών και τραγουδιών, υπεύθυνος υλικού, ταμείου, φαρμακείου. Τα Πουλιά, όμως, έχουν τη δυνατότητα να αυτοδιοικηθούν και να συνεργαστούν με τα άλλα Πουλιά συμμετέχοντας και στον Κύκλο Κουβέντας, όπου συμμετέχουν όλες οι Φωλιές ενός Σμήνους. Τότε τα Πουλιά μαθαίνουν να αξιολογούν, να εκφράζονται ελεύθερα σεβόμενα τη γνώμη των άλλων, να ακούνε και να ενθαρρύνουν και τα νεότερα Πουλιά να συμμετέχουν, να προτείνουν ιδέες για δράσεις και να δεσμεύονται για την υλοποίησή τους.

Η ζωή στο Σμήνος είναι μια ατελείωτη περιπέτεια, μια περιπλάνηση στη φύση, ανεξάντλητη προσφορά στους γύρω μας, πρωτότυπες και χρήσιμες δημιουργίες, είναι τα ασταμάτητα παιχνίδια και τραγούδια, η αστείρευτη επιθυμία για γνώση του εαυτού μας, του περιβάλλοντος, της κοινωνίας, του ανθρώπου, του σύμπαντος.

Η ζωή στο Σμήνος δεν είναι μόνο η εβδομαδιαία δίωρη συνάντηση, αλλά και οι εκδρομές στη φύση, με στόχο να την ανακαλύψουμε, να συλλέξουμε πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα, να μάθουμε πώς πρέπει να φερόμαστε στο φυσικό περιβάλλον, να μάθουμε να ακολουθούμε ανιχνευτικά ή άλλα σημάδια.

Η οδηγική χρονιά στο Σμήνος τελειώνει με τη μεγαλύτερη εμπειρία, τη θερινή κατασκήνωση, ή αλλιώς το «Χαρούμενο Δάσος», όπου ζούμε για μία εβδομάδα στη φύση και εκεί παίζουμε, τραγουδάμε, ανακαλύπτουμε τους αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό και υποδεχόμαστε την ανατολή, ετοιμάζουμε με τη Φωλιά μας διασκεδαστικές παρουσιάσεις για τη βραδινή ψυχαγωγία, φτιάχνουμε με σπάγκο και ξύλα χρήσιμες κατασκευές, με τη βοήθεια του αρχηγείου μας κάνουμε τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν, για να είναι περιποιημένος ο χώρος που θα μένουμε μαθαίνουμε να φροντίζουμε μόνοι μας τα πράγματά μας.

Η ιστορία μας

Τα πρώτα Σμήνη στην Ελλάδα άνοιξαν το 1936. Από τότε πλήθυναν πολύ γρήγορα, φθάνοντας σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όλο και περισσότερα κορίτσια, 7-11 χρόνων, ζούσαν τη ζωή των Πουλιών, μάθαιναν πολλά, μοίραζαν στους γύρω τους χαρά και έκαναν πράξη το Ρητό τους «Δώσε Χέρι».

Το 1954 άρχισαν να κάνουν πενθήμερες εκδρομές και απέκτησαν το δικό τους σπίτι, στη Βάρη, το 1974. Αργότερα, πήραν μέρος σε κατασκηνώσεις και δύο φορές (1994 και 2003) σε Πανελλήνια «Χαρούμενα Δάση».

Καθιέρωσαν την «Μέρα των Πουλιών» το 1977 και έζησαν πολλές ακόμα, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.

Έκαναν το πρώτο τους Συνέδριο το 1979 και άλλα δύο αργότερα.

Το 1981 πήραν μέρος σε Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες.

Υποδέχθηκαν τα πρώτα αγόρια το 1982.

Το 2016 γιόρτασαν τα 80 τους χρόνια με λαμπρότητα και με ένα ωραίο λεύκωμα.

Η Ζωή στο Σμήνος

Η Στολή είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των Πουλιών και των Οδηγών σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να διαφέρει σε χρώματα και σχέδια, όμως φορώντας την νιώθουμε ότι ανήκουμε κι εμείς στη μεγάλη Οδηγική παρέα. Τη φοράμε κατά τη διάρκεια των Συγκεντρώσεών μας, ανεξάρτητα αν αυτές πραγματοποιούνται στην Εστία ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο, καθώς και σε κάθε είδους οδηγική εκδήλωση.

Μπορούμε να την αγοράσουμε από το Οδηγικό Πρατήριο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Εμείς τα Πουλιά

Δίνουμε την Υπόσχεση και προσπαθούμε να την τηρούμε πάντα, νιώθοντας περήφανοι γι’ αυτή.

Η Υπόσχεση των Πουλιών

Υπόσχομαι να προσπαθήσω
με όλη μου την δύναμη
ν’ αγαπώ τον Θεό και την Πατρίδα,
να βοηθάω τους άλλους πάντοτε
και να φέρνω τη χαρά στους γύρω μου.

Έχουμε τον δικό μας Νόμο. Είναι μια συμφωνία που ισχύει για όλους στο Σμήνος και που εμείς την τηρούμε πάντα. Μας λέει τί πρέπει να έχουμε στον νου μας κάθε στιγμή, ώστε να ζούμε ειρηνικά με τους άλλους γύρω μας.

Ο Νόμος των Πουλιών

Σέβομαι τους άλλους.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε έχουμε τις ίδιες ικανότητες και προσόντα ή την ίδια καταγωγή. Παρόλ’ αυτά, όλοι έχουμε το δικαίωμα να ανήκουμε σε μια ομάδα και να προσφέρουμε όσα μπορούμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Επίσης, δεχόμαστε τη γνώμη των άλλων και εκτιμάμε αυτά που προσφέρουν στην ομάδα.

Εκφράζω τη γνώμη μου ελεύθερα.
Αυτό θα πει ότι έχω τη δική μου γνώμη και τη λέω την ώρα που χρειάζεται, χωρίς να προσβάλλω τους άλλους γύρω μου.
Αγαπώ και προστατεύω τη φύση.
Φροντίζω να μη βλάπτω τη φύση με αυτά που κάνω καθημερινά, γιατί έχω κι εγώ την ευθύνη να την προστατεύω. Η φύση ανήκει σε όλους και όλοι πρέπει να την προστατεύουμε.

Δεν σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου.
Νοιάζομαι για τον κόσμο γύρω μου και πάντα προσπαθώ να μην ενοχλώ ή δυσκολεύω τους άλλους με ό,τι κάνω.

Το Ρητό των Πουλιών

Δίνω Χέρι

Σημαίνει ότι βοηθάω όπου και όποτε μπορώ.

Βήματα στον κόσμο

Στο βιβλίο των Πουλιών βρίσκουμε όλα όσα μας είναι χρήσιμα για τη ζωή μας στο Σμήνος.

Επίσης, περιέχει δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να ασχολήθουμε ομαδικά ή ατομικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς (Βήματα και Πτυχία).

Μπορούμε να το προμηθεύτούμε από το «Οδηγικό Πρατήριο» του ΣΕΟ

Γοργοχελίδονο

Το περιοδικό μας, το Γοργοχελίδονο, κυκλοφορεί κάθε μήνα και είναι γεμάτο με ιδέες για ταξίδια, προτάσεις για εργαστήρια, πρωτότυπα παιχνίδια και ενδιαφέροντες γρίφους.

Από το 1981 έως το 2011 κυκλοφορούσε σε έντυπη μορφή και εδώ  μπορούμε να διαβάσουμε μερικά παλαιότερα τεύχη.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 κυκλοφορεί πλέον σε ηλεκτρονική μορφή και όλα τα τεύχη μπορούμε να τα διαβάσουμε εδώ.

Κάθε Πουλί, μόνο του ή και με την Φωλιά του, μπορεί να γράψει κάτι και το Σοφό Πουλί του Σμήνους να το στείλει στην Επιτροπή του περιοδικού για να δημοσιευτεί.