Νέοι ηλικίας 14-17 ετών αποτελούμε τον πυρήνα του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών. Τα προγράμματα που υλοποιούμε στις Ομάδες μας κάθε εβδομάδα, σε κάθε εκδρομή και κατασκήνωση αποφασίζονται και υλοποιούνται από εμάς με τη στήριξη και τη συνεργασία με το Αρχηγείο του Αρχηγείου της Ομάδας μας. Θέτουμε στόχους, προτείνουμε ιδέες δράσεις, συζητάμε, αποφασίζουμε, προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και στο τέλος αξιολογούμε τις δράσεις μας. Οι δράσεις μας μπορεί να είναι: στη φύση (π.χ. εκδρομές, διήμερα), συμμετοχή στα κοινά (π.χ. δράσεις καθαριότητας), αλλά και δραστηριότητες που δοκιμάζουν τις δυνατότητές μας.

Το επιστέγασμα της Οδηγικής χρονιάς είναι η Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης, που γίνεται το καλοκαίρι. Περνώντας δέκα μέρες στην ύπαιθρο, Μεγάλοι Οδηγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας γνωρίζουμε τον τόπο μας, αποκτάμε κατασκηνωτική πείρα και κάνουμε πράξη την προσφορά στον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, χτίζοντας φιλίες για μια ζωή.

Παιδαγωγικός Στόχος Κλάδου Μεγάλων Οδηγών

Στόχος του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση του εφήβου, ώστε να γίνει ενεργός πολίτης, μέσω:

  • της παρακίνησης, στήριξης και ενίσχυσής του στη συνεχή προσπάθεια για αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, προσωπική ανάπτυξη και έκφραση.
  • της προετοιμασίας του για το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, υποστηρίζοντάς τον διαρκώς στην αλληλεπίδραση με το κοινωνικό σύνολο.
  • της δέσμευσης στην αξία της προσφοράς κάνοντας καθημερινά πράξη το ρητό του Κλάδου, το «Υπηρετείν».

Μέλη Κλάδου Μεγάλων Οδηγών

  • Έφορος Κλάδου Μεγάλων Οδηγών: Άννα Παρασχούδη
  • Υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης: Εύη Τσολιάκου
  • Υπεύθυνη Τομέα Οικονομικών και Διαχείρισης: Χαριτίνη Πετροδασκαλάκη
  • Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Εκπροσώπησης: Έλενα Σιδέρη

 

Να θυμάσαι ότι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που παίρνουν περισσότερα, αλλά αυτοί που δίνουν περισσότερα.

(H. Jackson Brown, Jr., 1940-, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας)