Συνθήματα Κλάδου

1991-1992 «Τα Αστέρια και η Φύση» Προτάσεις – ιδέες – δραστηριότητες βασισμένες στους άξονες: α) γνωριμία με τη φύση, β) σεβασμός στο περιβάλλον.

1992-1993 «Παίζω, περπατώ, ταξιδεύω με ασφάλεια» Με στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα Αστέρια στην Κυκλοφοριακή Αγωγή.

1993-1994 «Η Γιαγιά ξαναθυμάται» Οι Γαλαξίες δούλεψαν πάνω στην λαϊκή μας παράδοση. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να συγκεντρωθούν από όλη την Ελλάδα, παλιά παραμύθια, παραδοσιακά παιχνίδια, συνταγές, έθιμα και παραδόσεις, παροιμίες και τραγούδια. Με το υλικό που συλλέχθηκε δημιουργήθηκε ένα βιβλίο με πολύτιμες πληροφορίες για την παράδοση μας.

1994-1995 «Είμαστε Φίλοι με όλους, αγαπάμε την Ειρήνη» Βασισμένο στο ρητό των Αστεριών «Πάντα Φίλοι».

1995-1996 «Με ένα φίλο καγκουρό, παίζω- τρέχω – κολυμπώ» Δόθηκε η ευκαιρία στα Αστέρια να γνωρίσουν τον κόσμο του αθλητισμού και τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

1996-1997 «Καλλιτέχνες σε δράση» Το σύνθημα είχε στόχο την επαφή και γνωριμία των Αστεριών με τις Τέχνες. Οι Γαλαξίες παρέλαβαν ένα καλαίσθητο ντοσιέ με πληροφορίες και ιδέες για όλα τα είδη τέχνης δίνοντας στα Αστέρια την δυνατότητα να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τον κόσμο των τεχνών.

1997-1998 «Όλη την γη γυρίζω και φίλους γνωρίζω» Τα Αστέρια πραγματοποιούν ένα ταξίδι στον κόσμο, γνωρίζοντας νέους ανθρώπους, νέες φίλους και φίλες, ´´Αστέρια απ’ όλα τα μέρη της γης αλλά και την Ελλάδα. Στο σύνθημα υπάρχει υλικό και πληροφορίες για χώρες που έχουν Αστέρια, τις ονομασίες τους, τις στολές τους, παιχνίδια, χειροτεχνίες, παραδοσιακές γιορτές, παραδοσιακές ενδυμασίες, ιστορίες, φαγητά, μουσική και χορός της κάθε χώρας.

1998-1999 «Αέρας- Γη- Νερό την φύση εξερευνώ» Ένα σύνθημα αφιερωμένο στην φύση της πατρίδας μας. Τα Αστέρια μεταμορφώνονται σε μικρούς εξερευνητές και ανακαλύπτουν τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα που κρύβει το περιβάλλον γύρω μας. Περιέχει ποικίλο υλικό για δραστηριότητες στις 3 ενότητες, πληροφορίες για οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος στην χώρα μας, βιβλιογραφία για την ηλικία των Αστεριών.

1999-2000 «Καλημέρα Ειρήνη» Το σύνθημα περιέχει τραγούδια για την Ειρήνη, δραστηριότητες που βοηθούν τα Αστέρια να ορίσουν τι είναι Ειρήνη, χειροτεχνίες και κατασκευές.

2000-2001 «Από τους φίλους μου μαθαίνω» είναι βασισμένο σ’ ένα από τα έξι σημεία δραστηριοτήτων του Κλάδου, «Εμείς και οι άλλοι». Τα Αστέρια γνωρίζουν επαγγέλματα του χθες, του σήμερα και οραματίζονται επαγγέλματα του μέλλοντος.

2001-2002 «Παίζουμε περνάμε ωραία στην μικρή μας την παρέα» Στο σύνθημα αυτό υπάρχουν πληροφορίες για την αξία του παιχνιδιού και την χρήση του, όπως και πάρα πολλά παιχνίδια χωρισμένα σε κατηγορίες.

2002-2003 «Ταξιδεύοντας στις Ολυμπιάδες» περιέχει την μυθολογία και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, Ελιά ένα ευλογημένο δέντρο, Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, Υγιεινή διατροφή, δραστηριότητες.

2003-2004 «Αστεροαγωνίσματα» με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δόθηκε η δυνατότητα στα Αστέρια να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε αγωνίσματα κατάλληλα διαμορφωμένα για την ηλικία τους ώστε να ευαισθητοποιηθούν στα Ολυμπιακά Ιδεώδη και να βιώσουν την ευγενή άμιλλα.

2004-2005 «Μαζί ως την άκρη της Γης» Μία τριλογία βιβλίων που περιέχει ιδέες για δραστηριότητες πάνω στις έξι δραστηριότητες των Αστεριών.
Φύση, Ο κόσμος των αισθήσεων, Τέχνη, Κίνηση, Για να γίνω Αστέρι, Εμείς και οι Άλλοι. (πωλείται στο ΣΕΟ)

2005-2006 «Οδηγισμός παντού με προσφορά» Ένα πολύπτυχο με δραστηριότητες και ιδέες για προσφορά: Στην Οικογένεια, στον Τόπο, στο Γαλαξία, στη Φύση.

2006-2007 « O Πειραματούλης και η Αστεροπαρέα του» Ένα ντοσιέ που περιέχει συγκεντρώσεις για να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τα Αστέρια τα φυσικά φαινόμενα, όπως: ο Αέρας, ο ΄Ηχος, το Νερό, το Φως, τα Ουράνια Σώματα, τα Φυτά  κ.α.».

2007-2008 «Έλα να ζήσουμε την πρόκληση για έναν πιο πράσινο πλανήτη», αποτελείται από τρεις ενότητες με προτάσεις και ιδέες για δράση εκτός Εστίας και έχει στόχο να δώσει ερεθίσματα και να φέρει σε επαφή τα Αστέρια με τη φύση.

2008-2009 «Τα Αστέρια και η Φύση», περιλαμβάνει δραστηριότητες και άλλες ιδέες, με στόχο να γνωρίσουν τα Αστέρια την αρμονία της φύσης και να διδαχθούν το σεβασμό, αλλά και τη φιλία για το περιβάλλον.

2009-2010 “20 Χρόνια Κλάδος Αστεριών”, περιλαμβάνει δραστηριότητες και άλλες ιδέες για τον εορτασμό των 20 χρόνων του Κλάδου Αστεριών, στους Γαλαξίες.

2010-2011 “Μπορώ τα πάντα στη στιγμή, σαν είμαστε…όλοι μαζί!” Επιθυμία μας για αυτήν την χρονιά είναι να δώσουμε στα Αστέρια να καταλάβουν την αξία της συνεργασίας αλλά και συγχρόνως να δώσουμε την ευκαιρία στον Γαλαξία να βγει εκτός Εστίας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την γειτονιά τους, να αναπτυχθούν μέσα από το Πρόγραμμα του Γαλαξία και να έρθουν σε στενότερη επαφή με την Φύση.

Πρόγραμμα Χρονιάς 2011-2012 - “Ταξίδι σε κόσμο μαγικό… με τον Δρ. Σκαπανάκη οδηγό!”

Το Πρόγραμμα Χρονιάς, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος του ΣΕΟ «Οδηγοί στην κοινωνία – γνωρίζουμε το παρελθόν, δημιουργούμε το μέλλον», το οποίο ξεκινήσαμε με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.

Αρκετοί από εσάς έχετε ήδη γνωρίσει τον Δρ. Σκαπανάκη και γίνατε Βοηθοί του, στην αρχή της οδηγικής μας χρονιάς, συμμετέχοντας στο «Δρόμο με τα Κρυμμένα Μυστικά», το  Μεγάλο Παιχνίδι που διοργανώσαμε στην Αθήνα. Στην Συνάντηση του Κλάδου Αστεριών, θα βοηθήσετε ξανά τον φίλο μας, καθώς «Ξωτικά και Παγανά του τρελαίνουν τα μυαλά».

Για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράστασή σας, ο Δρ. Σκαπανάκης σας στέλνει όλες τις πρόσφατες ανακαλύψεις του, στο Πρόγραμμα Χρονιάς που θα βρείτε στα Χρήσιμα Αρχεία των Στελεχών και που περιέχει συγκεντρώσεις, παιχνίδια, μεγάλα παιχνίδια, θεατρικά και πολλές σκόρπιες ιδέες.  Είμαστε σίγουροι ότι θα σας βοηθήσει πολύ, ώστε να εντρυφήσετε με τα Αστέρια σας στον αρχαίο πολιτισμό.

Τόσο ο Κλάδος Αστεριών, όσο και η γραμματέας μας (Εύη Τζουμερκιώτη, 2103235794 εσωτ. 3, kladosasterion@seo.gr), είμαστε στη διάθεσή σου για όποια βοήθεια ή πληροφορία χρειαστείς.