Ο Κλάδος Αστεριών έχει ως γνώμονα και ιδανικά την αγάπη, τη φιλία, τη χαρά, την προσφορά, τη συνέπεια, το θάρρος, τη δημιουργία, τη γνωριμία και τον σεβασμό προς τη φύση, τα οποία είναι διάχυτα στη ζωή του Γαλαξία.

Στόχος του Κλάδου Αστεριών είναι να διαμορφώσει στους Γαλαξίες του ένα ανοιχτό, φιλικό και ευέλικτο περιβάλλον επιτυγχάνοντας τα παρακάτω:

 • Να συμβάλλει στη γνωστική, κοινωνική, συναισθηματική και φυσική ανάπτυξη των παιδιών.
 • Να τα εφοδιάσει, μέσω του Οδηγικού Παιδαγωγικού Προγράμματος, με αξίες που θα διευκολύνουν και θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της αυτονομίας και της ανεξαρτητοποίησής τους.

Μέλη Κλάδου Αστεριών

 • Έφορος Κλάδου Αστεριών: Κωνσταντίνα Καρυδάκη
 • Βοηθοί Εφόρου Κλάδου Αστεριών:
 • Υπεύθυνη Εκπαιδεύσεων: Αγγελική Σταμάτη
 • Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Εκπροσώπησης: Ελένη Κοντού
 • Μέλος Επιτροπής Κατασκηνώσεων: Κατερίνα Γολεμάτη
 • Υπεύθυνος Τομέα Οικονομικών: Κωνσταντίνος Βομπίρης
 • Υπεύθυνος Ανάπτυξης: Χρήστος Λυκούσης
 • Μέλος: Βασιλική Μαλιάτση
 • Μέλος: Ζαχαρίας Πομώνης
 • Μέλος: Κατερίνα Βαρελά

Αστέρια

Τα Αστέρια είναι παιδιά ηλικίας 5-7 ετών (Νηπιαγωγείο – Α’ δημοτικού) και είναι τα νεαρότερα μέλη του Οδηγισμού. Γνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας, δηλαδή την κινητικότητα, την περιέργεια, τη φαντασία, την μίμηση, την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, γλωσσική ανάπτυξη, ενθάρρυνση και επιβεβαίωση, έχουμε αναπτύξει ένα Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που βοηθάει τα Αστέρια να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να γίνουν ανεξάρτητα, θαρραλέα, δημιουργικά, πρωτοπόρα, δυναμικά, γεμάτα φαντασία. Να καλλιεργήσουν τη δεξιοτεχνία τους, να συνεργαστούν με τους γύρω τους, να ανακαλύψουν τον κόσμο των αισθήσεων, να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον και να απολαύσουν τον Οδηγικό τρόπο ζωής.

Η Αστροπαρέα μας

Η Αστροπαρέα μας συναντιέται μία φορά την εβδομάδα στον Γαλαξία της. Φοράμε τις τιρκουάζ φόρμες μας και τα γρήγορα παπούτσια μας. Το ρητό μας είναι «Πάντα Φίλοι» και όλοι μαζί με το Φωτεινό Αστέρι, το Χαρούμενο, το Πρόθυμο και το Ζαχαρένιο, μαθαίνουμε, παίζουμε, τραγουδάμε, κάνουμε κατασκευές και πηγαίνουμε εκδρομές στη φύση. Το καλοκαίρι ετοιμαζόμαστε για την κατασκήνωσή μας, που λέγεται Χαρούμενο Ταξίδι. Εκεί περνάμε τέσσερις (4) αξέχαστες ημέρες με πολύ κέφι, παιχνίδι, χειροτεχνίες και πολλές εκπλήξεις. Δίνουμε την Υπόσχεσή μας όταν είμαστε έτοιμα και τραγουδάμε όλοι μαζί το τραγούδι της Υπόσχεσης. Το Φωτεινό Αστέρι μάς απονέμει την Υπόσχεση (το υφασμάτινο τριφύλλι), που τοποθετείται στο αριστερό μέρος της στολής μας στο ύψος της καρδιάς.

Τα Στελέχη μας

Τα Στελέχη μας διαθέτουν αξίες, αυτογνωσία, δημιουργικό και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης κι είναι έτοιμα να αξιοποιήσουν τα Προγράμματα του Κλάδου μας στους Γαλαξίες τους. Είναι ενήλικα μέλη, εθελοντές του Οδηγισμού, που μέσα από μία σειρά εκπαιδεύσεων είναι έτοιμα να προετοιμάσουν τα Αστέρια του μέλλοντος. Συμμετέχουν και συναποφασίζουν μαζί με τα Αστέρια, σαν ισότιμα μέλη, στις αυτοδιοικούμενες ομάδες τους, τους Γαλαξίες.

Όταν δίνεις, να δίνεις με χαρά και με χαμόγελο.

(Ζοζέφ Ζουμπέρ, 1754-1824, Γάλλος γνωμικογράφος)