Το Σάββατο 27 Απριλίου 2013, σε  πανηγυρική εκδήλωση, στο Εθνικό Γυμναστήριο «Ιωάννης Φωκιανός» στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, έπεσε η αυλαία του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Ταξίδι στο χθες με τα μάτια του σήμερα».

Αυτό το ζεστό ανοιξιάτικο απόγευμα, ήμασταν εκεί: Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί, Μεγάλοι Οδηγοί, Στελέχη, Έφοροι Κλάδων και Περιφερειών, μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΟ και φίλοι πολλοί, περισσότεροι από 400  συνολικά. Οι Ομάδες, αλλά και οι επισκέπτες ατομικά, είχαμε  την ευκαιρία να περιηγηθούμε την έκθεση με τις βραβευμένες στους περιφερειακούς διαγωνισμούς εικαστικές  δημιουργίες, να τις αξιολογήσουμε και να ψηφίσουμε τις προτιμήσεις μας.

Στην Έκθεση, Οδηγοί από όλη την Ελλάδα (5-17 ετών) με φαντασία, εφευρετικότητα και κέφι,  πρόβαλαν τις εικαστικές δημιουργίες τους με τα μοναδικά πολιτισμικά μνημεία των τόπων τους σε μια διαφορετική έκθεση, όπου βραβεύτηκαν οι καλύτερες, από την κριτική επιτροπή και ψηφοφορία του κοινού (αφίσα, δίπτυχο έντυπο και videos). Μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμός υπήρξε στον διαγωνισμό με αυτοσχέδια άρματα σε σύγχρονες αρματοδρομίες.

Την ευθύνη όμως της κρίσης για τη βράβευση των καλύτερων δημιουργιών, είχαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Λίλίκα Αμπαδογιάννη, (αρχιτέκτων, ζωγράφος), Πόπη Παπαγγελή, (αρχαιολόγος), Μαρία Αγγελή,  Σωκράτη Μαθιάς (φωτογράφος),   Δανάη Δρίτσα και  Βασιλεία Καραΐσκου (υπεύθυνη της επιτροπής του προγράμματος).
Μετά τους εναρκτήριους χαιρετισμούς της  Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Τούλας Αλμπάνη και της Γενικής Εφόρου Τόνιας Ζώτου, η πρώην Γενική Έφορος Αλεξάνδρα Λουκίδου καλωσόρισε τα μέλη μας και τους επισκέπτες της Έκθεσης, παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής του 3ετούς προγράμματος  “Οδηγοί στην Κοινωνία, γνωρίζουμε το παρελθόν – δημιουργούμε το μέλλον”. Εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής, προσέφερε δώρα στα μέλη της κριτικής επιτροπής, ευχαριστώντας τους για τη συμβολή τους στον διαγωνισμό.
Επακολούθησε  παρέλαση των αρμάτων των Ενωμοτιών,  που προκρίθηκαν στους Περιφερειακούς αγώνες, προκαλώντας ενθουσιασμό και χειροκροτήματα. Οι εκδηλώσεις αυτές κορυφώθηκαν όταν ξεκίνησαν οι  αρματοδρομίες. Όλοι ενθάρρυναν, αδιακρίτως προέλευσης τα αγωνιζόμενα άρματα με κάθε είδους  ενθουσιαστικές εκδηλώσεις.
Κατά την απονομή των βραβείων της κριτικής επιτροπής αλλά και του κοινού, χειροκροτήσαμε τους βραβευμένους και μοιραστήκαμε τη χαρά τους.
Και το κλείσιμο  όπως πάντα και αυτή τη φορά, ήταν ο «Κρίκος» από 400 στόματα και σώματα σ’ έναν τεράστιο κύκλο που ήμασταν  όλοι «μέσα».

Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του γραφείου της Υπουργού Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννηκ. Γιώργος Τζιαχρής και η Διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ιλεάνα Κλοκώνη, τους οποίους και ευχαριστούμε. Μέσα από τα εκθέματα  είχαν την ευκαιρία, να θαυμάσουν τα έργα των Ομάδων μας αλλά και να ενημερωθούν για την πορεία και την εξέλιξη του 3ετούς προγράμματος «Οδηγοί στην κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε επίσης τους Εθελοντές Σαμαρείτες για την υποστήριξή τους και την εταιρία Just 4u, Μαρούσι, για τη χορηγία των δύο βραβείων για τον Κλάδο Αστεριών.

Συγχαίρουμε όλα τα μέλη μας, τα παιδιά και τα Στελέχη των Ομάδων, από την Αττική, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Σάμο, Καρδίτσα, Χίο, Ξυλόκαστρο και Τρίπολη, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην εκδήλωση και την Ειρήνη Κάππου, Αρχηγό Κλάδου Πουλιών του Τοπικού Τμήματος Κηφισιάς για την πραγματικά εξαιρετική παρουσίαση της εκδήλωσης.

Δώρα και βραβεία δόθηκαν:

ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΤΕΡΙΩΝ

Bραβεία Κριτικής Επιτροπής
Αφίσα: Ν. Ιωνία Μαγνησίας
Καρτ ποστάλ: Πρέβεζα
Δίπτυχο: Ξυλόκαστρο
Βίντεο: Καρέας

Βραβεία κοινού
Αφίσα: Ραφήνα
Καρτ ποστάλ: Πρέβεζα
Δίπτυχο: Ξυλόκαστρο

ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ

Bραβεία Κριτικής Επιτροπής
Αφίσα: Κέρκυρα
Καρτ ποστάλ: Ανάκασα
Δίπτυχο: Βροντάδος
Βίντεο: Καλαμάτα

Βραβεία κοινού
Αφίσα: Δράμα
Καρτ ποστάλ: Ανάκασα
Δίπτυχο: Χανιά

ΚΛΑΔΟΣ ΟΔΗΓΩΝ

Bραβεία Κριτικής Επιτροπής
Αφίσα: Άμφισσα
Καρτ ποστάλ: Ηλιούπολη
Δίπτυχο: Ελευσίνα
Βίντεο: Σάμος

Βραβεία κοινού
Αφίσα: Πρέβεζα
Καρτ ποστάλ: Κως
Δίπτυχο: Ελευσίνα

ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ
Μέγαρα, Ενωμοτία “ΚΡΟΝΟΣ”

ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ
Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Ενωμοτία “Αργώ”

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Bραβεία Κριτικής Επιτροπής
Αφίσα: Βόλος
Καρτ ποστάλ: Τρίπολη
Δίπτυχο: Μέγαρα
Βίντεο: Ιωάννινα

Βραβεία κοινού
Αφίσα: Βόλος
Καρτ ποστάλ: Τρίπολη
Δίπτυχο:Βόλος

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Ανάπτυξης.