Η ιστορία του Τμήματος Συνεργασίας άρχισε όταν παλαιά Στελέχη της Αθήνας υποδέχονταν στα γραφεία του ΣΕΟ Στελέχη από όλη την Ελλάδα, βοηθώντας τα στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στη ζωή της Αθήνας.
Το καλοκαίρι του 1974 τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου έφεραν ένα πλήθος παλαιά Στελέχη και Οδηγούς στο ΣΕΟ, με καθοδήγηση της αείμνηστης Βιβής Παπαδημητρίου, που ανταποκρίθηκαν στην Πανελλήνια κινητοποίηση για αποστολή ρουχισμού, τροφίμων και φαρμάκων στους πληγέντες Κυπρίους.
Για αυτές τις εθελόντριες οργανώθηκε την επόμενη χρονιά μία συνάντηση. Εκεί διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η επιθυμία αυτών των Παλαιών Οδηγών για προσφορά, μέσα και έξω από τον Οδηγισμό.
Η Ομάδα αυτή ονομάστηκε «Ομάδα Επικοινωνίας και Συνεργασίας», δύο λέξεις μεστές από νόημα.
- Επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη-Παλαιές Οδηγούς
- Συνεργασία με τον Οδηγισμό
Το 1987 καταργήθηκε η λέξη «επικοινωνία» από την ονομασία των Ομάδων Παλαιών Οδηγών, με αποτέλεσμα το όνομα να γίνει «Τμήμα Συνεργασίας», δίνοντας έτσι έμφαση στη Συνεργασία με τον ενεργό Οδηγισμό και στην υποστήριξή του με όλα τα μέσα.
Το 1995 προστέθηκε στο όνομα ο προσδιορισμός «Παλαιών» προκειμένου να εναρμονισθεί το όνομα του Τμήματος με την τότε ονομασία της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών I.F.O.F.S.A.G. (International Fellowship of Former Scouts and Guides).
Μετά την αλλαγή, το 1996, της επωνυμίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης από I.F.O.F.S.A.G σε I.S.G.F. (International Scout Guide Fellowship), και μετά από σχετική πρόταση του Τμήματος Συνεργασίας, στις 19 Μαϊου 2009 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Ο. υιοθέτησε την αλλαγή του ονόματος του Τμήματος Συνεργασίας Παλαιών Οδηγών σε
- Τμήμα Συνεργασίας για την επικοινωνία εντός του ΣΕΟ και σε
- Τμήμα Συνεργασίας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού για την επικοινωνία εκτός του Σ.Ε.Ο.
Από την αρχή της ίδρυσής του το Τμήμα Συνεργασίας ανέπτυξε πλούσια δράση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό κυρίως λόγω της συμμετοχής των μελών του μέσω της ΕΣΠΠΟΕ σε δράσεις και προγράμματα της Διεθνούς Φιλίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την εκστρατεία που πραγματοποίησε το Τμήμα Συνεργασίας το 2009 για τη συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια πρόταση της αείμνηστης Νίκης Σαμαρά, που υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. Συγκεντρώθηκαν πολλές υπογραφές στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό κατά την διάρκεια συναντήσεων της Διεθνούς Φιλίας. Στη συνέχεια, οι υπογραφές κατετέθησαν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΚΗ ΦΙΛΙΑ (ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΙΛΙΑ)
- Το Τμήμα Συνεργασίας μαζί με την Κ.Ε.Π.Π.Ε. (Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος) συγκροτούν την Ε.Σ.Π.Π.Ο.Ε. (Επιτροπή Συνδέσεως Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών Ελλάδος) και μέσω αυτής συνδέονται με την Διεθνή Προσκοπική και Οδηγική Φιλία – ISGF (International Scout and Guide Fellowship). Η Παγκόσμια αυτή Οργάνωση ιδρύθηκε το 1953 στην Λουκέρνη της Ελβετίας με το όνομα IFOFSAG (Intenational Fellowship Of Former Scouts and Guides) και εδρεύει στις Βρυξέλλες.
- To 1977, στη 12η Γενική Συνέλευση της IFOFSAG στο Montreux της Ελβετίας, αποφασίστηκε να επεκταθεί η εκπροσώπηση της Ελλάδος στην πιο πάνω Παγκόσμια Οργάνωση Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών (IFOFSAG) και να συμπεριλάβει και τις Ελληνίδες Οδηγούς. Στην οργάνωση αυτή, στην οποία οι Έλληνες Παλαιοί Πρόσκοποι ήταν ιδρυτικά μέλη, το Τμήμα Συνεργασίας και η ΚΕΠΠΕ συμμετείχαν αρχικά με την κοινή ονομασία «Ομοσπονδία Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών Ελλάδος» (Federation of Former Scouts and Guides of Greece).
- Το 1996 στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IFOFSAG στο Montegrotto της Ιταλίας, το όνομα της Παγκόσμιας Οργάνωσης τροποποιήθηκε σε ISGF (International Scout and Guide Fellowship) και δεν περιλαμβάνει πλέον τον όρο “Former” (Πρώην -Παλαιών).
- Από τον Ιανουάριο του 1980, μετά από συμφωνία της ΚΕΠΠΕ και του Τμήματος Συνεργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Σωματείων ΣΕΠ και ΣΕΟ, η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Διεθνή Φιλία με την επωνυμία «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»
JOINT COMMITTEE OF FORMER SCOUTS AND GUIDES OF GREECE
COMITÉ DE LIAISON DES ANCIENS SCOUTS ET GUIDES DE GRÈCE
Εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Φιλίας
- 25-29 Οκτωβρίου 1980 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η Μεσογειακή Συνάντηση της IFOFSAG με τη συμμετοχή 75 μελών. Η τελετή έναρξης έγινε στην Πνύκα.
- 29 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου 1991 πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική η 19η Γενική Συνέλευση της IFOFSAG, με τη συμμετοχή 425 εκπροσώπων από 31 Οργανώσεις-Μέλη.
- 2-7 Οκτωβρίου 2000 πραγματοποιήθηκε η 10η Μεσογειακή Συνάντηση της ΙFOFSAG στην Ερέτρια.
- Το 2007 (100 χρόνια από την πρώτη προσκοπική πειραματική κατασκήνωση του BP στο Brownsea Island), το Τμήμα Συνεργασίας, έχοντας την Προεδρία της Ε.Σ.Π.Π.Ο.Ε., πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγμαμμα μεταφοράς της «Φλόγας του Προσκοπικού και Οδηγικού Πνεύματος» (Scout and Guide Spirit Flame Project). Αντιπροσωπεία της ΕΣΠΠΟΕ, του ΣΕΟ και του ΣΕΠ ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για την παραλαβή της φλόγας από τους Αιγύπτιους και την μεταφορά της με το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Carpe diem”, μέσω Σίφνου και Κρήτης, στον Πειραιά. Μετά από τελετές και λαμπαδιδρομία σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η φλόγα παραδόθηκε στην ιταλική αντιπροσωπεία στην Πάτρα, για να συνεχίσει το ταξίδι της στον τελικό της προορισμό στο Chelmsford της Αγγλίας, όπου πραγματοποιήθηκε το Jamboree της εκατοντιαετίας. (Centennial Jamboree).
- 19-24 Οκτωβρίου 2018 το Τμήμα Συνεργασίας, έχοντας την Προεδρία της Ε.Σ.Π.Π.Ο.Ε., πραγματοποίησε στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία την 16η Μεσογειακή Συνάντηση της ISGF με την συμμετοχή 195 μελών από 17 οργανώσεις-μέλη.
Εκλογή στα ΄Οργανα της Διεθνούς Φιλίας
- Το 1979 στη 13η Γενική Συνέλευση της IFOFSAG στο Bergen της Νορβηγίας, η Βιβή Παπαδημητρίου, εξελέγει μέλος στο τότε Διεθνές Συμβούλιο της I.F.O.F.S.A.G. (1979-1985).
- Το 2011 στο 26ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISGF στο Como της Ιταλίας, η Νανά Γεντίμη εξελέγει μέλος και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής της Διεθνούς Φιλίας (2011-2017).
Ιστορία της Διεθνούς Φιλίας Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών ISGF
- Το Σεπτέμβριο του 1950 μια Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων από διάφορες χώρες, συνεδρίασε στην Πορτογαλία (Λισαβόνα) και συνέταξε ένα σχέδιο καταστατικών για μια Διεθνή Φιλία Παλαιών Προσκόπων και Παλαιών Οδηγών.
Αυτό το καταστατικό εγκρίθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Προσκόπων και ένα προκαταρτικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 1951 στην Δανία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από 12 χώρες.
Επίσης, 24-25 Οκτωβρίου 1953 πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία μια Γενική Συνέλευση, με την συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από 18 χώρες. Εκεί, με την συναίνεση της WOSM και WAGGGS, υιοθετήθηκε το προσωρινό καταστατικό και οι υπογραφές που τέθηκαν στις 25 Οκτωβρίου το μεσημέρι, ίδρυσαν επίσημα τη Διεθνή Φιλία Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών.
Η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτκό μέλος. - Προκειμένου να περιγραφούν οι ομάδες που σχηματίζουν Παλαιοί Πρόσκοποι και Οδηγοί, οι ιδρυτές επέλεξαν τον όρο GUILD – GUILDE, που κατά τον Μεσαίωνα σήμαινε μια Ένωση εμπόρων – τεχνιτών, που ιδρύθηκε με σκοπό την αμοιβαία βοήθεια υπέρ των μελών της.
- Το 2013 εορτάστηκαν διαδικτυακά τα πρώτα 60 χρόνια από την ίδρυση της ISGF. Οι διάφορες εκδηλώσεις στις χώρες είχαν οργανωθεί από την Παγκόσμια Επιτροπή της ISGF και συντονίστηκαν από την Γενεύη της Ελβετίας, προς τιμήν της χώρας ίδρυσής της.