Για την δημιουργία του Μουσείου δούλεψαν πολλοί άνθρωποι για πολλά χρόνια. Πρόεδροι του Τμήματος Συνεργασίας : Νίκη Σαμαρά, Τάντα Θεοδωρίδου, Νίκη Καλλιστράτη , Μαρία Εμίρη, έρριξαν το σπόρο και η ιδέα σιγά σιγά ωρίμασε.
Υλοποιήθηκε από την Κατερίνα Βαρβιτσιώτη με την στήριξη του Τμήματος και των Ομάδων Συνεργασίας. Πολύτιμος βοηθοί η Νίτσα Βαλταδώρου, το Τοπικό Τμήμα και η Ομάδα Συνεργασίας Θεσσαλονίκης.
Η Συμβολή της Αιμιλίας Γερουλάνου στην υλοποίηση της ιδέας της ίδρυσής του ήταν καθοριστική όχι μόνο με τις αναμνήσεις της από την μητέρα της Ειρήνη Καλλιγά αλλά και με την ενεργή συμμετοχή της στο στήσιμο και στην μέχρι σήμερα πορεία του.
Αρωγοί στην όλη προσπάθεια ήταν πάντα οι Πρόεδροι και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΟ.
Με τη σύμφωνη γνώμη του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη, γενναιόδωρων υποστηρικτών του έργου του Οδηγισμού, το 2003 αποφασίσθηκε το Μουσείο να στεγαστεί στην αίθουσα διαλέξεων, στον πρώτο όροφο του Οδηγικού Κέντρου «Μπίλλυ», στη Θεσσαλονίκη.
Ο χώρος μελετήθηκε από ειδικούς για να μπορέσει να φιλοξενήσει και να αναδείξει τα εκθέματα. Μέλη του Οδηγισμού δούλεψαν αφιλοκερδώς και συγκεκριμένα η αρχιτέκτων Κατερίνα Βλιούρα σχεδίασε τον εξοπλισμό και μαζί με την διακοσμήτρια Αλεξάνδρα Βρεττού διαμόρφωσαν τον χώρο του Μουσείου. Πολύτιμος βοηθός στο στήσιμό του η Καίτη Δημαρά.
Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα κατά ενότητες ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη αντίληψη της πορείας του Οδηγισμού στην Ελλάδα γενικώς αλλά και στις περιοχές που διαχρονικά λειτούργησε ο Οδηγισμός.
Τοπικά Τμήματα και οδηγικές ομάδες συγκέντρωσαν και έστειλαν στο Μουσείο οδηγικά αντικείμενα, όπως στολές, σήματα, βιβλία, αφίσσες, γράμματα, απλά έγγραφα, αναμνηστικά, προγράμματα, ημερολόγια, φωτογραφικό υλικό και σημειώσεις. Ο εμπλουτισμός των εκθεμάτων του Μουσείου συνεχίζεται μέχρι σήμερα με νέο πολύτιμο υλικό προερχόμενο κυρίως από δωρεές μελών και φίλων του Ελληνικού Οδηγισμού, το οποίο υλικό βρίσκει σε αυτό τη θέση του και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ΣΕΟ.