Η πρώτη στάση του προγράμματος «Συν-εκπαίδευση που λειτουργεί» έλαβε χώρα στην Αθήνα, 10-13/11/2016.

Εκεί συναντήθηκαν Στελέχη του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών καθώς και Στελέχη της αντίστοιχης ηλικιακής ομάδας από τις Οδηγικές Οργανώσεις της Σλοβενίας, του Βελγίου, και της Ισπανίας. Από την πρώτη στιγμή αντικρίσαμε χαμόγελα και μάτια πεινασμένα για έμπνευση.

Ερωτήματα τέθηκαν: «Ποιοι είναι οι νέοι 14-18 χρονών;» «Τι είναι αυτό που φοβούνται;» «Τι είναι αυτό που χρειάζονται;» «Ποια από αυτά που κάνουμε είναι όντως μαγικά;» «Σε ποια σημεία δυσκολευόμαστε;» Και εκεί που ψάχναμε με αφοσίωση να βρούμε τι σημαίνει η λέξη “petulant”, ήρθαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας, που διεξάχθηκε σε όλες τις παραπάνω χώρες, και αφορούσε συγκεκριμένα στη συνεκπαίδευση αγοριών και κοριτσιών. Μέσα από το νέο αυτό πρίσμα, ανταλλάξαμε απόψεις και μοιραστήκαμε τις ιδέες μας.

Η πραγματικότητα Οδηγών από άλλες χώρες για διαδικασίες που φαίνονται στον καθένα μας συνηθισμένες, δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και την οργάνωσή μας. Αυτό ενισχύθηκε από την εισαγωγή στο “Coaching”, ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κάθε οργάνωση, την κάθε ομάδα με βάση τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Τελικά, επρόκειτο για μια πολύ εποικοδομητική και ποικιλόμορφη συνάντηση που έφερε αποτελέσματα, αλλά είχε και δυσκολίες. Πως μπορεί άλλωστε κανείς να μεταφράσει κανείς το ζεϊμπέκικο;

Το ταξίδι συνεχίζεται με επόμενη στάση τη Σλοβενία και την συντονιστική ομάδα να ανεβάζει ρυθμούς.